Balans bewaren bij groei ASML!

Balans bewaren bij groei ASML!

Recent diende fractievoorzitter Wessel Mandos namens de fractie een art. 42 brief in over de uitbreidingsplannen van ASML. Hierin vroegen wij aandacht voor de balans tussen welvaart en welzijn. Wat GroenLinks & PvdA Veldhoven betreft mogen we hier meer aandacht voor hebben als lokale politiek. Een discussie over hoe we op de lange termijn deze balans bewerkstelligen. Laten we dat doen vanuit een eerlijk en realistisch verhaal, dat recht doet aan de discussie onder de Veldhovense inwoners.

Want laten we eerlijk zijn, ASML levert ons gigantisch veel op als Veldhoven. Werkgelegenheid, groei voor de lokale ondernemer en horeca, investeringen in maatschappelijke projecten en instellingen, de positie die we als Veldhoven regionaal en nationaal hebben door deze internationale speler. Kortom, er zijn voorbeelden genoeg. ASML levert ons simpelweg erg veel welvaart op, en hiermee ook de gehele regio.

Anderzijds zien we ook dat het schuurt. We hebben te maken met een krapte op de woningmarkt, druk op bereikbaarheid en op voorzieningen. Deze problematieken spelen ook nationaal, maar de groei van ASML levert hier natuurlijk wel een extra druk op. En ja, ASML doet veel om die druk te verminderen maar hoe kijken we hier zelf naar als gemeente? Wanneer vinden wij dat er sprake is van een goede balans en welke keuzes zijn hierbij nodig?

Hoog tijd dat we als raad het hierover gaan hebben. Wat ons betreft moeten we dan wat weg blijven van alleen de discussie voeren bij bestemmingsplannen. Vaak kijken we dan erg met een ruimtelijke blik, maar niet vanuit een welzijnsperspectief. Wat is de impact op de bestaande problematieken en de gemiddelde Veldhovenaar? Daar mogen we wel wat meer visie op hebben als lokale politiek. Een lange termijn blik op hoe we de toekomstige economie van Veldhoven voor ons zien, met hierbij het uitgangspunt de balans tussen welvaart en welzijn te bewaren. Hoe kunnen we de groei van ASML mogelijk maken, terwijl we het welzijn van de gemiddelde Veldhovenaar in het oog houden? Dat is de kernvraag. En geloof ons, dat kan als we daar tijdig en goed discussie over voeren!

We zijn benieuwd naar de beantwoording van het college!

Benieuwd naar de gehele brief? Die zie je hier: https://gemeenteraad.veldhoven.nl/Documenten/Art42-vragen-GroenLinksPvdA-Uitbreiding-ASML-V22012024.pdf